Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 χρόνια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία στις 100 γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών μπαίνουν πρόωρα στην κλιμακτήριο, μερικές φορές ακόμα και από την εφηβεία.
Αιτία είναι η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, στην οποία εξαντλούνται ή υπολειτουργούν τα ωοθυλάκιά τους. Η αιτία που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστη, ενώ κάποιες φορές είναι απόρροια κοινών ενδοκρινικών παθήσεων, λοιμωδών νοσημάτων ή χειρουργικών επεμβάσεων στην πύελο.
Ο υψηλός κίνδυνος επιπλοκών που σχετίζονται με την πρόωρη ελάττωση των επιπέδων των οιστρογόνων στον οργανισμό είναι οι εξής:
Ο υψηλός κίνδυνος επιπλοκών που σχετίζονται με την πρόωρη ελάττωση των επιπέδων των οιστρογόνων στον οργανισμό είναι οι εξής:
ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΠΡΩΪΜΗ ΩΟΘΗΚΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΓΚΥΟΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ, ΕΝΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΘΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ.
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Η ΠΡΟΩΡΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΘΑΓΧΗΣ. ΟΣΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ Η ΠΡΩΪΜΗ ΩΟΘΗΚΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (HDL) ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (LDL), ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΧΑΜΗΛΗ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ.
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, ΚΑΘΩΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ, ΕΥΘΡΑΥΣΤΑ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΠΡΟΩΡΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ.
ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ: ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ DNA ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ. ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΟΜΕΡΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ DNA ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΛΑΒΕΣ. ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΕΛΟΜΕΡΗ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟ ΜΗΚΟΣ, ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ - ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΠΡΟΩΡΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ.
ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΪΜΗ ΩΟΘΗΚΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ, ΟΠΩΣ Η ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΓΧΩΔΟΥΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ, ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΤΗΤΑΣ, ΕΧΘΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ.
ΑΓΓΕΙΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΓΕΙΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΕΞΑΨΕΙΣ, ΝΥXΤΕΡΙΝΕΣ ΕΦΙΔΡΩΣΕΙΣ, «ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ, ΚΟΛΠΙΚΗ ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΕΞ, ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΤΗΤΑ, ΑΦΗΡΗΜΑΔΑ, ΑΫΠΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΠΡΩΪΜΗ ΩΟΘΗΚΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΥΧΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ.
πηγή: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: